ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

 

 

1.1 Ιστορικά στοιχεία

 

          Η Visual Basic είναι απόγονος της Basic, γλώσσας που δημιουργήθηκε το 1964. Η Basic, όπως δηλώνει και το όνομά της (Beginnerss All-Purpose Symbolic Instruction Code) αναπτύχθηκε σαν γλώσσα για αρχάριους. Συχνά η Basic αποτέλεσε την πρώτη γλώσσα που οι προγραμματιστές μάθαιναν για να εξοικειωθούν με τις βασικές γνώσεις προγραμματισμού πριν ασχοληθούν με κάποια γλώσσα με περισσότερες δυνατότητες. Η ευκολία εκμάθησης ώθησε πολλές εταιρίες να δημιουργήσουν καινούριες εκδόσεις όπως οι GW Basic, Turbo Basic και Quick Basic.

          Με την έλευση των windows, η Microsoft δημιούργησε μία γραφική (visual) έκδοση της Basic. Από την παρουσίασή της και μετά, η Visual Basic αποτέλεσε ένα επαγγελματικό εργαλείο με μεγάλες δυνατότητες γρήγορης ανάπτυξης εφαρμογών και έσβησε την εικόνα της γλώσσας προγραμματισμού για αρχάριους. Σήμερα αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού.

         

1.2 Windows και OOP

 

Ένας από τους λόγους της αποδοχής της οποίας έτυχε η Visual Basic ήταν η ενσωμάτωση αντικειμένων και διαδικασιών για τη γρήγορη ανάπτυξη εφαρμογών για windows. Τα windows της Microsoft αποτέλεσαν επανάσταση για τους προσωπικούς υπολογιστές (ενώ σε άλλα συστήματα όπως το Unix υπήρχαν προ πολλού..) και κατεστημένο από τότε μέχρι και σήμερα. Η ύπαρξη μιας γλώσσας προγραμματισμού προσανατολισμένη στην φιλοσοφία των windows ήταν ότι ακριβώς χρειαζόταν για τις εφαρμογές που θα φτιάχνονταν για το καινούριο περιβάλλον εργασίας.

Η δομή της γλώσσας βασίστηκε στο αντικειμενοστραφή προγραμματισμό (Object Oriented ProgrammingOOP). Ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός είναι ένας τρόπος σχεδίασης και ανάπτυξης εφαρμογών με βάση τη διαίρεση του προβλήματος σε αντικείμενα και όχι σε διαδικασίες. Τα δεδομένα και οι διαδικασίες (procedures, methods) με τι οποίες τα επεξεργαζόμαστε αποτελούν μία ανεξάρτητη μονάδα που καλείται αντικείμενο (object). Κάθε αντικείμενο έχει μία σειρά από ιδιότητες (properties) που καθορίζουν την μορφή και τη συμπεριφορά του.

Η Visual Basic ενσωμάτωσε τα συνηθέστερα γραφικά αντικείμενα των windows σαν έτοιμα αντικείμενα στο περιβάλλον εργασίας της, μαζί με όλες τις χρήσιμες διαδικασίες και ιδιότητες που αφορούν το καθένα. Προσέφερε έτσι τη δυνατότητα χρήσης μιας έτοιμης συλλογής αντικειμένων και τελικά τη γρήγορη ανάπτυξη παραθυρικών εφαρμογών.

 

 

 

1.3 Χαρακτηριστικά της Visual Basic

 

          Σύμφωνα με τα προηγούμενα, σαν κυριότερα χαρακτηριστικά της Visual Basic μπορούν να αναφερθούν τα εξής :

 

§        Είναι μια γλώσσα προσανατολισμένη στη φιλοσοφία του λειτουργικού συστήματος Windows της Microsoft.

§        Είναι  μια αντικειμενοστραφής γλώσσα με έτοιμη συλλογή από αντικείμενα και διαδικασίες.

§        Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο προγραμματιστικό περιβάλλον, παρέχοντας στον προγραμματιστή κάθε δυνατή ευκολία στην ανάπτυξη εφαρμογών.

§        Βοηθά τον προγραμματιστή να φτιάχνει εφαρμογές σε πολύ μικρό χρόνο. Γι’ αυτό τον λόγο πολύ συχνά αναφέρεται και σαν εργαλείο RAD (Rapid application development – γρήγορη ανάπτυξη εφαρμογών)

§        Τέλος, είναι γλώσσα καθοδηγούμενη από γεγονότα (event-driven) και όχι διαδικαστική (procedural). Στο κεφάλαιο 4 η διαφορά αυτή θα εξηγηθεί αναλυτικά.